Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB

Pressmeddelande -

Bostadsköparnas fokus kraftigt förändrat – HusmanHagberg kommenterar boprisutvecklingen för november.

Prisnedgången har fortsatt under november, förutom för bostadsrätter i Stor-Stockholm.

- Många uppfattar det som ett prisras på marknaden, men jag tycker att man ska jämföra vad priset på bostäder var innan pandemin, i och med att pandemin skapade en hausse på bostadsmarknaden, säger Fredrik Kjell VD på HusmanHagberg

- Snittpriset för en villa i Sverige var i februari 2020 3.383.000 kr. Under november i år är snittpriset 3.528.000 kr. Vi ligger alltså fortfarande drygt 4% över, trots att villamarknaden tagit mycket stryk under senaste tiden på grund av de ökade elpriserna.

- Ser vi på bostadsrättssidan så har kvadratmeterpriset sjunkit till i snitt 41.482 kr/kvm. Denna siffra var i februari 2020 40.827 kr/kvm. Även denna nivå ligger alltså högre nu än innan pandemin.

- Om man köpte sin bostad mitt under pandemin och är tvungen att sälja nu, så kan man komma att göra en förlust. Köper man något nytt så har antagligen det man köper gått ner motsvarande i värde, så att det går på ett ut. Har man däremot bott länge i sin bostad, så har man fortfarande en värdestegring att räkna med.

- Sen ska man självklart vara medveten om att utvecklingen skiljer sig mellan olika orter. I Stockholms innerstad ser vi att det nu görs fler affärer än tidigare, vilket vi tolkar som ett trendbrott då de flesta trenderna startar i Stockholm för att sedan sprida sig ut i landet. Många orter ute i landet får troligen räkna med ytterligare några månaders prisnedgång innan det vänder.

- Intresset för bostadsköp har i alla fall vänt. Under november månad har antalet budgivare per bostadsaffär ökat och är nu uppe på samma nivå som i maj månad, berättar Fredrik.

Förändrade drivkrafter hos bostadsköparna

Under pandemin såg vi att bostadsköparna främst efterfrågade större, utrymme, ett extra arbetsrum och gärna en egen gräsplätt. Allt för att skapa en bättre tillvaro för sig själv och familjen under pandemin.

Sedan dess har köparnas fokus förändrats radikalt. Nu är det istället ett starkt fokus på bostadens drifts- och kapitalkostnader på både kort och lång sikt.

Många bostadsrätters prisnivå kommer att påverkas av hur föreningens lån ser ut, både vad gäller storlek på lånen och löptider. En högt belånad förening som har lån som snart ska läggas om, kommer att få kraftigt ökade räntekostnader, vilket i slutänden påverkar vad bostadsköparen är villig att betala för bostadsrätten.

Bostadsrättsföreningens uppvärmning av fastigheten kommer också att påverka priset för bostadsrätten, utifrån ökade energipriser. Detsamma gäller för framtida underhållsbehov, som kan komma att påverka föreningens behov av utökade lån.

Då det gäller villor och radhus, så kommer bostadsköparen att lägga en allt större vikt vid låga driftskostnader – både på kort och lång sikt. Mer energieffektiva bostäder kommer att värderas högre och samma gäller för fastigheter som är väl underhållna och i gott skick.

Bostadköparna kommer säkerligen att vara mer pålästa framöver vad gäller driftskostnader och belåning vilket kommer att återspegla sig i prisnivån på olika typer av bostäder framöver.

För mer information, kontakta:

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB

Mobil: 070-744 22 43

E-post: fredrik.kjell@husmanhagberg.se

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08