Gå direkt till innehåll
Siyar Hamidanoglu, HusmanHagberg, Solna/Sundbyberg
Siyar Hamidanoglu, HusmanHagberg, Solna/Sundbyberg

Pressmeddelande -

Efter senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik: – etablerade branschprofilernas råd till konsument i köp- eller säljtankar

Som Svensk Mäklarstatistik redovisar i sin dagsaktuella rapport har priserna på villor och bostadsrätter ökat svagt i flera regioner, vilket stämmer bra med den normalisering som vi väntat oss. Tittar man istället på det totala utbudet, dvs bostäder som annonseras ut till försäljning, är siffrorna inte lika statiska. Faktum är att utbudet till synes har minskat rejält, samtidigt som antalet sålda bostäder har ökat. Ekvation som är svår att få ihop? Branschprofilerna Fredrik Kjell, VD på fastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg, och Siyar Hamidanoglu, erfaren mäklare på kedjans Solna/Sundbybergkontor, reder ut begreppen och tipsar om hur man som konsument agerar smartast på rådande marknad.

Det är ett i branschen välkänt fenomen att den så kallade förmarknaden tar en allt större plats, dvs att alltfler bostäder säljs innan allmän visning, ja ofta till och med innan de annonserats ut i tryckta eller digitala media.

– Man skulle nog kunna sträcka sig så långt till att påstå att utbudet ser ut att vara rekordlågt, säger HusmanHagbergs VD Fredrik Kjell. Detta är dock en synvilla - antalet annonserade bostäder har visserligen sjunkit markant sedan i höstas, medan antalet sålda bostäder snarare har ökat.

Vad innebär då detta för den som står i begrepp att köpa eller sälja bostad?

– Insikten om hur fenomenet förhandsmarknad fungerar sprider sig i allt vidare kretsar, menar Siyar Hamidanoglu, franchisetagare på HusmanHagberg i Solna/Sundbyberg, med ett stort antal försäljningar på sin meritlista. Jag brukar därför tipsa mina kunder om att provtrycka bostaden på marknaden för att känna av intresset och se vad köparna är beredda att betala. Det är också klokt att göra sin egen research och bilda sig en uppfattning om hur mycket liknande bostäder sålts för och vilket pris man själv är beredd att sälja till.

– Är man ute efter att köpa är det smart att direkt anmäla sitt intresse hos mäklaren när man ser något man gillar annonseras. Detta eftersom många bostäder säljs redan innan visning. Om man söker bostad i ett specifikt område; ta kontakt med de mäklare som är verksamma där och se till att hamna i deras spekulantregister. Då får man information om de bostäder som kommer säljas. Man bör vara flexibel i önskemål gällande pris eller storlek. Det är bättre att få information om fler bostäder och sedan tacka nej än tvärtom. Är man för snäv i sina kriterier riskerar man att missa bostäder när mäklarna matchar i sina register.

– Och så måste man vara beredd på en förhandling med säljarna samt förstås ha allt klart med finansiering. Försäljningsprocessen brukar gå fort, avslutar Siyar Hamidanoglu.

För ytterligare information kontakta: Fredrik Kjell, 070 744 22 43, fredrik.kjell@husmanhagberg.se

Svensk Mäklarstatistiks pressmeddelande hittar du här

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har HusmanHagberg över 400 medarbetare och 105 kontor i Sverige samt 6 kontor i Spanien.

Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08