Gå direkt till innehåll
Fr3edrik Kjell, VD HusmanHagberg
Fr3edrik Kjell, VD HusmanHagberg

Pressmeddelande -

Fler bostadsaffärer och spekulanter på visningarna - HusmanHagberg kommenterar oktober månads boprisutveckling.

Det har sålts fler bostäder under den senaste tremånadersperioden jämfört med föregående period, totalt sett har det sålts 15% fler bostadsrätter och 4,8% fler villor. Snittpriserna ligger fortsatt något över februari 2020, d v s innan pandemin började påverka marknaden.

-Vi ser dock en extremt stor variation mellan olika kommuner; prisförändringen de senaste tre månaderna för bostadsrätter stäcker sig från en prisuppgång på över +28% i Åre och Klippan, till dryga -30% i Simrishamn. Hela 27 kommuner eller stadsdelar redovisar stigande kvadratmeterpriser för bostadsrätter medan övriga har stillastående eller sjunkande priser, säger Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg.

Villapriserna har backat i alla län, men även här skiljer det sig på de lokala orterna. 16 orter redovisar prisuppgång på villasidan under de senaste tre månaderna.

-Det gör att utvecklingen på riket inte går att applicera direkt på den lokala marknaden. Står man i begrepp att sälja eller köpa bostad så bör man ta reda på hur den lokala prisutvecklingen ser ut, antingen genom att ta del av statistik eller kontakta en lokal mäklare som är den som verkligen har koll på den senaste utvecklingen.

Vår upplevelse av marknaden

-Vi ser att det återigen kommer fler spekulanter på visningarna och att det görs bostadsaffärer, vilket visar att köpare och säljare i större utsträckning enas om en prisnivå. De spekulanter som är ute på marknaden nu, kommer att göra affärer som visar sig i statistiken om några månader, säger Fredrik Kjell.

-Eftersom utbudet inte kommer att öka med nyproducerade bostäder i någon större utsträckning inom närmsta åren så tror vi att efterfrågan kommer att fortsatt vara god. Många spekulanter har riktat om sina sökningar för att ta höjd för höjda räntor och ökade driftskostnader. Till exempel ser vi familjer som tidigare tittade på friliggande villor nu istället söker radhus och kedjehus.

-De sänkta priserna kommer också att göra det lättare för förstagångsköpare att komma in på marknaden, varför efterfrågan består, konkluderar Fredrik.

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08