Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Pressmeddelande -

Fortsatt prisnedgång i december - HusmanHagbergs kommentarer till Svensk Mäklarstatistik

I december månad minskade priset för bostadsrätter i snitt -1% och villor -3% visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

- December är en speciell månad vad gäller bostadsförsäljningar, säger Fredrik Kjell VD på HusmanHagberg. Från mitten av december flyttas fokus från bostadsmarknaden till julfirandet, så de affärer som ändå genomförs görs av de säljare som är riktigt motiverade att göra en affär. Det kan innebära att man som säljare väljer att gå ner mer i pris för att få bostaden såld. Den som inte har någon brådska kan istället vänta och göra ett nytt försök i januari. Jag tror att många valt att avvakta, varför vi nu ser ett rekordstort utbud.

Villamarknaden backade mer än bostadsrätterna – vad beror det på?

- De höga energikostnaderna slår hårdare mot villorna än mot bostadsrätterna. En villa kräver mer energi per kvadratmeter för att värmas upp än en bostadsrätt. Dessutom är 90% av flerfamiljshusen anslutna till fjärrvärme, mot endast 15% av villorna, och fjärrvärme är en energikälla med stabil prisnivå jämfört med spotpriserna och rörliga elpriser, berättar Fredrik.

- Man ska dock inte stirra sig blind på rikssnittet för boprisutvecklingen, även om det är en trendindikator, fortsätter Fredrik. Vi ser stora lokala avvikelser då det är mycket mer än generella faktorer som påverkar prisutvecklingen. Inte helt oväntat hittar vi den mest stabila villamarknaden i Norr- och Västerbotten, där satsningar från näringslivet skapar ett högre efterfrågetryck.

- Vad gäller bostadsrätter så sticker Blekinge län ut med den största nedgången de senaste tre månaderna. Där har priserna backat -24,4% den senaste tremånadersperioden. Våra lokala mäklare har dock en bra förklaring till detta. Tidigare har det sålts mycket nyproduktion med höga kvm-priser, men senaste tiden är har flest affärer gjorts på den vanliga begagnat-segmentet. Samtidigt har många hyresrätter frigjorts, varför hyresrätt är ett alternativ till köp av bostadsrätt, vilket i sin tur påverkar prisnivån.

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08