Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Pressmeddelande -

Ingen marknad för kortsiktiga bostadsaffärer

Efter Riksbankens räntehöjningar har köparna skruvat ner betalningsviljan vilket gör att vi nu ser en prisnedgång på många håll. Under senaste månaden minskade slutpriserna på villor med -1% och bostadsrätter med -3%.

- Den genomsnittliga förändringen på riksnivå visar hur den samlade trenden ser ut, men vi ska inte glömma att de lokala skillnaderna är väldigt stora, påpekar Fredrik Kjell VD på HusmanHagberg.

Vi ser t ex att det finns tio kommuner där priserna på villor stigit med över 10% under de senaste tre månaderna:

Vaggeryd +19,4%

Emmaboda +17,9%

Örnsköldsvik +13,5%

Kramfors +12,7%

Östhammar +12,6%

Köping +12,5%

Ystad +11,8%

Finspång +10,8%

Svalöv +10,2%

Falköping +10,1%

Samtidigt är det endast tre kommuner där priset på villor sjunkit med över -10% under de senaste tre månaderna:

Salem -10,4

Sala -13,2

Tranemo -19,1

- Självklart har räntehöjningarna skapat en oro hos köparna, som sedan sprider sig till säljarna då försäljningen inte går lika snabbt och enkelt som tidigare. Osäkerhet är den enskilt största bromsklossen som hindrar köpare och säljare att våga ta steget att göra en bostadsaffär. Köparna har av naturliga skäl alltid varit snabbare på att justera ner sin betalningsvilja medan säljarna håller fast vid sina prisförväntningar längre.

- Det viktigaste just nu för att vi ska ha en rörlighet på bostadsmarknaden med köpare som vågar fatta beslut om ett bostadsköp, är att skapa trygghet och förutsägbarhet. Ju mer kunskap köparen har om framtida kostnader, desto enklare blir det att fatta beslut trots höjda räntor.

- Ett sätt som vi hjälper våra spekulanter med beslutsunderlag är att vi tillhandahåller en utförlig bostadskalkyl på alla bostadsannonser på webben. Där kan spekulanterna själva testa olika scenarion och på ett enkelt sätt jämföra med sitt nuvarande boende för att skapa sig ett bra beslutsunderlag

Bostadskalkylen tillhandahålls av Econans, som också har analyserat användarnas beteende:

- Vi ser att användarna av bostadskalkylen sedan några månader tillbaka har skruvat ner sina förväntningar vad gäller slutpriset på bostäder. Användarna laborerar inte längre med stigande priser i samma utsträckning som tidigare. Dessutom ser vi en tendens av fler sessioner per användare, vilket tyder på att behovet av att skapa sig en bild av framtida kostnader för boendet har ökat, säger Tobias Lewandowski, Affärsutvecklare hos Econans.

- Vår erfarenhet från tidigare inbromsningar visar att det brukar ta från några veckor upp till ett par månader tills marknaden enats kring en ny prisnivå.. Exakt hur det blir den här gången är svårt att sia om, då räntehöjningarna som var väntade, krockar med en hög inflation som inte varit förutsägbar, fortsätter Fredrik Kjell.

- Jag är dock helt övertygad om att vi kommer att se bostäder byta ägare även kommande månader om än i lägre takt än tidigare. Det finns en stor efterfrågan på bostäder i stora delar av landet samtidigt som en stor del av nyproduktionen lagts på is. Det medför en hög efterfrågan på den vanliga begagnatmarknaden, vilket är en motvikt till prisnedgångar.

- Det stora flertalet som köper bostad köper den för att bo där och ser den inte som en ren investering. Där tror vi att man kan känna sig trygg så länge kalkylen vid köpet går ihop. Svenskar bor i snitt ca sju år i samma bostad och sett till statistiken har ett bostadsköp aldrig varit en förlustaffär över sju års tid. De som däremot tänkt sig en kortsiktig bostadsaffär vill jag råda att vara försiktigare med sin investering, avslutar Fredrik Kjell.

För mer information, kontakta:

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Tel: 070-7442243

E-post: fredrik.kjell@husmanhagberg.se

Bilder Årshistorik köpeskillingskoefficient villa och Årshistorik kvm-pris BR källa: Svensk Mäklarstatistik

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08