Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell,, VD HusmanHagberg
Fredrik Kjell,, VD HusmanHagberg

Pressmeddelande -

Ökade krav på både köpare och mäklare - HusmanHagberg kommenterar juli månads boprisutveckling

Bostadsrätterna har i snitt över hela landet minskat med -1% och villor med -4%. På en 12-månadersperiod har bostadsrätterna minskat med -2% medan villorna fortfarande ligger på +1%.

- Att slutpriserna har sjunkit under juli månad kommer knappast som någon överraskning, säger Fredrik Kjell VD på HusmanHagberg. Det är dock för tidigt att dra några växlar på just juli månads slutpriser då det finns många faktorer som kan påverka dessa. Statistiken visar endast priser på genomförda affärer. Många säljare valde att innan semestern ta bort bostaden från marknaden för att sälja senare i höst, dels på grund av att man inte ville gå ner i pris för att göra affär innan sommaren, dels på grund av att man inte hade bostaden tillgänglig för visningar under sommaren. Dessa försäljningar kommer att avspegla sig under höstens prisstatistik.

- Vi ser att affärerna tar längre tid, vilket tyder på att det pågår en justering av prisförväntningar. Köparna anpassar sig alltid snabbare än säljare till ett nytt prisläge vid nedgång på marknaden.

- Köpen blir också mer komplexa att förhålla sig till. Vad gäller bostadsrätter så bör köparen i det nya ränteläget än mer än tidigare ta reda på hur föreningens belåningsgrad ser ut och hur lånen är placerade. Ska lånen läggas om inom kort till en högre ränta så kan det komma att påverka månadsavgiften. Planerade renoveringar som ska lånefinansieras kommer också att påverka föreningens ekonomi. Även frågan om höjda arrenden för bostadsrättsföreningar som inte äger sin egen mark har varit en uppmärksammad fråga, inte minst i Stockholm där markvärden och därmed arrenden skrivits upp kraftigt.

- På villasidan kommer fokus att ligga på uppvärmning, både vad gäller kostnad men också ur ett miljöhänseende. Köparna blir alltmer medvetna om sitt klimatavtryck. Även renoveringsbehov kommer att kräva kalkyler, beroende på köparens behov av lån för renovering.

- I och med ökad komplexitet kommer det att krävas mer av mäklarna vad gäller rådgivning. I Sverige har vi världens mest välutbildade mäklarkår, så vi ser fram emot att få hjälpa våra kunder i deras olika situationer.

- Det finns alltid ett behov hos många att förändra sitt boende, så det kommer fortsatt att göras bostadsaffärer. Ska man bo länge i en bostad är prisnivån just nu en icke-fråga. Över tid har bostäder ökat i pris. Viktigast är att man både köper och säljer i samma marknad och inte försöker sig på att pricka in topp och botten – det är det få som lyckas med. Har man ett lånebehov för att köpa bostad och klarar bankernas kalkyler så behöver man inte oroa sig, avslutar Fredrik Kjell.

För mer information, kontakta:

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Mobil: 070-744 22 43

E-post: fredrik.kjell@husmanhagberg.se

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08