Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg

Pressmeddelande -

Stabila priser på bostadsmarknaden under april

BOSTADSRÄTTER April 2023

Riket + 1%

Centrala Stockholm ± 0%

Stor-Stockholm + 1%

Centrala Göteborg + 1%

Stor-Göteborg + 2%

Centrala Malmö + 2%

Stor-Malmö + 2%

VILLOR April 2023

Riket ± 0%

Stor-Stockholm + 1%

Stor-Göteborg ± 0%

Stor-Malmö + 1%

Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg kommenterar marknadsläget:

- Vi ser att antalet bostadsaffärer har ökat under februari-april, jämfört med januari-mars, vilket är normalt för den här tiden på året. Det visar att det finns ett behov av att både köpa och sälja bostad även i en marknad där räntorna, energipriserna och inflationen ökar.

- I vår egen statistik ser vi också att skillnaden mellan utgångspris och slutpris har ökat jämfört med första kvartalet i år, vilket tyder på rimlig prisförväntan hos säljarna och ett köpsug hos köparna. Bostäder i bra skick och i attraktiva lägen har fortfarande en stor efterfrågan. Det gör att vi har fler spekulanter och fler visningsbesökare på många av de bostäder som varit till salu under april månad.

- Jag tror dock att vi kan få se en liten prisnedgång under året då bankerna nu skärper sin KALP (Kvar Att Leva På-kalkyl) som gör att många får låna mindre. Vi ska också komma ihåg att över 70% av de svenska bolånens bindningstider löper ut under året, vilket gör att många låntagare ännu inte tagit del av de höjda räntorna fullt ut.

- Många människor har ett behov av att byta boende, så det kommer fortsatt att göras bostadsaffärer. Fler kommer dock bli tvingade att köpa mindre bostäder för att få ekonomin att gå ihop. Yteffektiva bostäder kommer att vara mest eftertraktade och jag tror att efterfrågan på hyrköp av bostäder kan komma att öka, avslutar Fredrik Kjell.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08