Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg.
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg.

Pressmeddelande -

Förändrad prioriteringsordning hos dagens bostadsköpare

För tio år sedan tillhörde ekonomi och finansiering de tyngst vägande faktorerna vid val av bostad, idag är det i allt högre grad den nya bostadens läge och omgivning som fäller avgörande, medan de ekonomiska aspekterna sjunkit på listan. Detta visar en nyligen genomförd enkät bland nyblivna bostadsägare i åldrarna 30 – 70 år över hela landet.

Syftet med undersökningen har varit att få en ökad förståelse för hur det set ut på bostadsmarknaden när det gäller planer på köp av nytt boende, vilka aspekter som driver och skapar förutsättningar för köp av ny bostad samt vilka orosmoment som kan finnas i samband med en eventuell bostadsaffär.

De tillfrågade har fått ange de tre främsta anledningarna till att de köpt den bostad där de nu bor. Alternativen man fick rangordna var:

Området där bostaden ligger

Bostadens placering/läge i området

Grönområde i anslutning till bostaden

Storleken på bostaden

Boendekostnad (finansiering)

Boendekostnad (underhåll, uppvärmning etc.)

Utseendet på bostaden (exteriör)

Utseendet på bostaden (interiör)

Liksom för knappt tio år sedan – jämförelsetalen är hämtade från en liknade enkät genomförd i juli 2012 – är det bostadens område som är viktigast när man väljer bostad, vilket 58 % av enkätdeltagarna anger. Skillnaden mellan de som bor i villa och de som bor i bostadsrätt är marginell. Strax därpå följer bostadens storlek (vilket 46 % angett) och därefter själva läget i området (43 %).

I den tidigare undersökningen placerade sig därefter boendekostnaden uppdelad i posterna finansiering och underhåll/uppvärmning etc. Dessa alternativ har hösten-vintern 2021 sjunkit ner till sista respektive näst sista plats.

Ett nog så intressant paradigmskifte i det lilla menar Fredrik Kjell, VD för en av landets största fastighetsmäklarkedjor HusmanHagberg.

– Detta visar att livskvalitet och ombonad har blivit viktigare än krasst ekonomiskt tänkande vid val av bostad. Man investerar helt enkelt hellre i mjuka värden än hårda nuförtiden, konstaterar Fredrik Kjell.

Anders Örtengren på undersökningsföretaget Mistat, som är ansvarig för enkäten, håller med:

– Idag värdesätter man sitt boende på ett annat sätt än för tio år sedan, det får kosta lite mer helt enkelt.Man har en tryggare tilltro till marknaden och boendet är idag mycket mer betydelsefullt. En viss del av denna förändring måste förstås ses i skenet av den pågående pandemin. Men min känsla är nog att förändringen är bestående en överskådlig framtid framöver.

Studien är genomförd av undersökningsföretaget Mistat på uppdrag av fastighetsmäklarkedjan HusmanHagberg. För att få mer information om undersökningen eller annan kompletterande information välkomna att kontakta:

Anders Örtengren, anders@mistat.se, 070 892 92 10 eller Fredrik Kjell VD HusmanHagberg AB, fredrik.kjell@husmanhagberg.se, 070 744 22 43

Ämnen


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har HusmanHagberg över 400 medarbetare och 105 kontor i Sverige samt 6 kontor i Spanien.

Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08