Gå direkt till innehåll
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB
Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB

Pressmeddelande -

Överraskande stabil prisnivå på bostadsmarknaden i maj

HusmanHagberg kommenterar Svensk Mäklarstatistik avseende maj 2022.

HusmanHagbergs VD Fredrik Kjell ger sin syn på den senaste tidens prisutveckling:

- På riksplanet ser vi en begränsad nedgång på -1% avseende bostadsrätter och stillastående priser på villor. Vi kan därmed konstatera att den normalisering av prisutveckling på bostadsmarknaden som vi siat om i flera månader nu är på plats.

- De senaste årens uppgång av bostadspriserna har varit onaturligt hög och till stor del berott på det låga ränteläget i kombination med pandemin som både ställt nya krav på boende med plats för hemarbete men också frigjort utrymme i privatekonomin att satsa på boende istället för resor, nöjen med mera. Båda dessa faktorer är nu borta och driver inte längre på prisutvecklingen.

- Under pandemiåren har priserna stigit uppemot 20% på flera håll i landet, så en justering nedåt med någon procent är inte orimlig – snarare väntad.

- Hur ofta man flyttar skiljer sig åt i olika åldersgrupper och boendeformer, men de som säljer har ofta bott många år i sin nuvarande bostad. Jämför man en prisnedgång på någon procent med den markanta prisuppgång som skett, på många områden en fördubbling, de senaste tio åren, så är den näst intill försumbar.

- Den största bromsen på bostadsmarknaden just nu skulle jag säga är de psykologiska effekterna. Vi ser att köparna är något mer avvaktande medan säljarna behöver landa i nya förväntningar på försäljningstakt, antal budgivare och försäljningspris. Utgångspriserna har ökat enligt Hemnet, vilket vi ser som ett tecken på att prisutvecklingen nu stabiliserat sig och att säljarna nu har mer utkristalliserade och tydliga prisförväntningar. Det tyder på en bättre balans mellan säljare och köpare i försäljningsprocessen och skapar en ökad trygghet för båda parter, det vill säga det är inte längre entydigt säljarens marknad vilket det varit senaste två åren.

- Bostäder som är bra renoverade och med kostnadseffektiv uppvärmning tror vi fortsatt kommer att ha en ökad efterfrågan och hög prisnivå, kanske till och med fortsatt uppgång. Detta beroende på att det med höjt ränteläge blir ännu dyrare att utöka lånen för att renovera, pris på byggmaterial har ökat kraftigt och energipriserna är höga.

För mer information, kontakta:

Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg AB

Tel: 070-7442243

E-post: fredrik.kjell@husmanhagberg.se

Ämnen


Mäklarfirman HusmanHagberg AB grundades 1997 av Mats Dahlström och Lennart Hagberg. HusmanHagberg är en franchiseorganisation vilket innebär att alla kontor drivs av egna företagare. Idag har den 25-årsfirande fastighetsmäklarkedjan över 400 medarbetare på 105 kontor i Sverige och sex kontor i Spanien. Målet med företaget är att vara den mest uppskattade mäklaren i det område kunden vill genomföra sin affär. Huvudkontoret ligger i Stockholm och VD är Fredrik Kjell.

Läs gärna mer på: husmanhagberg.se

Kontakter

Åsa Davidsson

Åsa Davidsson

Presskontakt Vice VD/Marknadschef 0707 55 51 07
Josefine Brøgger

Josefine Brøgger

Presskontakt Pressansvarig 0708 84 35 08